Βασιλικός

vasilikos
Ο βασιλικός είναι μια διαχρονική και πάντα αγαπημένη επιλογή για τα καλοκαιρινά μπαλκόνια στη χώρα μας.
Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα και γυαλιστερά, ομορφαίνοντας τη γλάστρα, όπου έχει φυτευτεί.
Γιατί να θέλεις ένα βασιλικό στο σπίτι σου;
Εκτός του ότι πρόκειται για ένα από τα καλοκαιρινά λουλούδια με το ωραιότερο άρωμα, ο βασιλικός έχει και πρακτική χρήση.
Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται σαν αρωματικά σε διάφορες συνταγές, αλλά έχει και εντομοαπωθητικές ιδιότητες.
Ειδικά οι ιδιότητες του αυτές, είναι πολύ σημαντικές για το καλοκαίρι, όπου υπάρχουν περισσότερα έντομα που τριγυρίζουν τα σπίτια μας.
Ακόμα και αν δεν καταφύγεις στη λύση της απεντόμωσης, ο βασιλικός θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από ορισμένα ενοχλητικά έντομα.
Η μόνη σημαντική απαίτηση που έχει ο βασιλικός το καλοκαίρι είναι για νερό.
Χρειάζεται πότισμα κάθε μέρα, αλλά με μικρές ποσότητες νερού κάθε φορά.
Ο βασιλικός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα.
Σε κάθε αυλή και μπαλκόνι των ελληνικών σπιτιών, θα βρούμε σε μια γλάστρα φυτεμένο ένα βασιλικό να αναδίδει το ξεχωριστό άρωμα του.
Είναι γεγονός πως η καλλιέργεια του βασιλικού παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό αν στο παρελθόν είχαμε κάποιο βασιλικό που ξεράθηκε δε χρειάζεται να απογοητευόμαστε.
Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τα μυστικά της φροντίδας του για να απολαύσουμε το μοναδικό άρωμα και την ξεχωριστή γεύση από τα φρέσκα φύλλα βασιλικού στην κουζίνα μας.
Που μπορεί να καλλιεργηθεί ο βασιλικός;
Φυτεύουμε τον βασιλικό σε ημισκιερά μέρη προφυλαγμένα από τους δυνατούς ανέμους για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα.
Ειδικά την περίοδο του χειμώνα, ο βασιλικός χρειάζεται προστασία από τον παγετό, το χιόνι, και τους βοριάδες.
Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη, ωστόσο είναι ευαίσθητος στην πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο.
Οι δυνατές ηλιακές ακτίνες του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα του βασιλικού.
Αν φυτέψουμε τον βασιλικό σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, προτιμούμε θέση με δυτική ή ανατολική έκθεση.
Ποιο είναι το κατάλληλο υπόστρωμα φύτευσης για τον βασιλικό;
Αν φυτέψουμε τον βασιλικό σε κήπο, απαιτεί ελαφρύ γόνιμο χώμα με καλή αποστράγγιση.
Η ενσωμάτωση στο χώμα καλοχωνεμένης κοπριάς και κομπόστ βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος του βασιλικού, καθώς και για την σταδιακή ανάπτυξη του φυλλώματος του.
Για την καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας φυτόχωμα χρησιμοποιώντας, τύρφη, κοπριά, και περλίτη σε αναλογία 3:1:1.
Εναλλακτικά, για την φύτευση του βασιλικού σε γλάστρα μπορούμε να χρησιμοποιοήσουμε ειδικό φυτόχωμα για αρωματικά φυτά εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά.
Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες βασιλικού;
Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες βασιλικού για να επιλέξουμε.
Συναντάμε εκατοντάδες ποικιλίες βασιλικού άλλες με μικρότερα ή μεγαλύτερα φύλλα, με διαφορετικά χρώματα, γεύσεις και αρώματα.
Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, μπορούμε επιλέξουμε σγουρό, πλατύφυλλο, τζενοβέζ, νυχάτο, κόκκινο (μωβ), αγιορείτικο ή δεντροβασιλικό.
Αν για παράδειγμα θέλουμε βασιλικό για σάλτσα πέστο, επιλέγουμε πλατύφυλλο βασιλικό, ενώ αν θέλουμε βασιλικό που να αντέχει την παγωνιά του χειμώνα, η καλύτερη επιλογή είναι ο αγιορείτικος βασιλικός που είναι πολυετής και ευδοκιμεί τουλάχιστον για 3-4 χρόνια.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες ποικιλίες βασιλικού είναι ετήσιες.
Πως γίνεται το φύτεμα του βασιλικού;
Η φύτευση του βασιλικού μπορεί να γίνει κατευθείαν με σπόρο, καθώς και με έτοιμα φυτά βασιλικού μεγαλώνουμε σε σπορείο ή που προμηθευόμαστε από φυτώρια.
Για της σπορά του βασιλικού, φυτεύουμε λίγους σπόρους απευθείας στο χώμα του κήπου ή στη γλάστρα, σε βάθος περίπου ενός εκατοστού νωρίς την άνοιξη, και περιμένουμε 1-2 βδομάδες για να φυτρώσει.
Κατάλληλη εποχή για σπορά του βασιλικού σε εξωτερικό χώρο είναι στις αρχές Μαρτίου.
Αν φτιάξουμε φυτά βασιλικού σε σπορείο ή προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από φυτώρια, κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση είναι η περίοδος Απριλίου-Μαΐου.
Κατά την μεταφύτευση έτοιμων φυτών βασιλικού, προσθέτουμε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών που θα προμηθευτούμε για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών.
Τι πότισμα χρειάζεται ο βασιλικός;
Το πότισμα του βασιλικού είναι ίσως η σημαντικότερη καλλιεργητική εργασία για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει.
Ποτίζουμε συχνά τον βασιλικό, κάθε 2-3 μέρες, σε μικρές ποσότητες, ενώ τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες σε καθημερινή βάση.
Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε το χώμα με το δάκτυλο μας πριν ποτίσουμε και επαναλαμβάνουμε το πότισμα του βασιλικού μόνο όταν έχει στεγνώσει το χώμα του.
Πολύ βασιλικοί ξεραίνονται, εμφανίζοντας κιτρίνισμα στα φύλλα και σάπισμα στις ρίζες που προκαλείται από το υπερβολικό πότισμα.